Waarom een opheffingsmissie belangrijk is

Als je begint met het opzetten van een nieuw sociaal project, is alle energie erop gericht te groeien. Je wilt je maatschappelijke missie waar maken! Impact maken. En dat is niet meer dan logisch! Alle energie hoort daar ook naar uit te gaan. Toch, na verloop van tijd, gebeurt het nog wel eens dat alle energie uit gaat naar het in stand houden van de organisatie, die je met zoveel passie hebt opgezet.

We leven in een tijd waarin veranderingen zich steeds sneller voltrekken. Door meer technische mogelijkheden en internet verandert de samenleving mee. En dat vraagt van organisaties mee bewegen met die veranderingen, inspelen op nieuwe kansen, innoveren van je diensten en producten.

Het vraagt ook een voortdurende afstemming op je missie. Doen we nog wat we moeten doen? Zijn we nog nodig? Maken we nog het verschil dat we voor ogen hadden bij de start?

Want soms zit het werk er gewoon op! Niet omdat je gefaald hebt, maar omdat je zo succesvol was!! Ik zie nog weinig reflectie van organisaties op deze vraag. Te vaak wordt er geprobeerd om het bestaansrecht overeind te houden, door allerlei afgeleiden te bedenken van het oorspronkelijke project. Jammer! Want daar zit ook veel geld vast in het sociale domein.

Two Get There heeft zich deze lastige vraag wel gesteld. En we kwamen samen tot de conclusie: wegens succes opgeheven! We nemen jullie even mee in deze reflectie:

  • we zagen de afgelopen jaren een forse toename van maatjesprojecten voor allerlei doelgroepen
  • maatjesprojecten bestaan langer, omdat ze steeds professioneler georganiseerd worden, vaak in samenwerking met regulier welzijnswerk.
  • maatjesprojecten hebben te maken met een groei aan aanvullende projecten, die het contact tussen 2 mensen bevorderen, en daardoor worden ze op sommige plekken overbodig
  • niet overal is er meer een maatjesproject nodig om maatjescontacten te realiseren. Een ontwikkeling die wij van harte toejuichen!
  • maatjesprojecten ‘moeten’ goedkoper georganiseerd worden, waardoor slimmere samenwerkingen ontstaan en de projecten zelf opgeheven kunnen worden.
  • kijkend naar de impact van Two Get There: deelnemers werden maatjes, maatjes projectleiders, een aantal projectleiders ontwikkelde hun eigen sociaal maatschappelijke projecten en doen nu mee aan de 4de editie van het Groeiprogramma! De sneeuwbal is vele male groter geworden dan we ooit hadden durven dromen.
  • Het gedachtegoed van Two Get There is overgedragen aan zoveel maatschappelijke organisaties, dat deze nog steeds op veel plekken door leeft.
  • We ontvingen steeds minder vragen om ondersteuning. Wat we hebben verstaan als een gezond teken van ontwikkeling!

Onze conclusie: ons werk zit erop! En daar zijn we enorm trots op!

Natuurlijk ook met pijn in het hart, want wat hebben we bijzondere dingen gedaan en neergezet! En vooral: zoveel kinderen bereikt en een glimlach op het gezicht bezorgd voor al die middagen in het jaar…

Daar waar het past zet het team van Two Get There het werk voort, op nieuwe werkplekken en zo maken we, op een nieuwe manier nog dagelijks verschil.